Realizacja zamówienia: 3 dni
Producent: ELENA

LIOFILIZOWANY ANANAS

30g

 

Frakcja: 1-10mm + proszek

ARONIA

Sprowadzono ją do Polski poprzez Rosję i Skandynawię ale pochodzi z Ameryki Północnej. Ich największą zaletą jest wysoka zawartość antocyjanów oraz katechin i ich polimerów . Ten zespół związków nazywa się często bioflawonoidami, ostatnio spotyka się też nazwę fitaminy. Podobnie jak witaminy, nie są syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane z pożywieniem. Związki te mają korzystne działanie na wiele procesów metabolicznych, głównie z powodu właściwości antyoksydacyjnych. Pokazano, że stymulują one aktywność jednych enzymów, hamują innych, w sumie przyczyniając się do utrzymania organizmu w dobrej formie. Szczególnie warto je polecić: w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, nowotworów, ochrona przed UV, do polepszenia wzroku. Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego po latach badań naukowych udowodnił, że bioflawonoidy - przeciwutleniacze zawarte w aronii - pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.

Owoce liofilizowane ze względu na specyfikę procesu produkcji nie tracą właściwości świeżego produktu tzn. zachowują kształt, barwę, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze. Produkty mogą być surowe lub gotowane, rozdrobnione lub w całości, wystarczy uzupełnić wodą a produkt uzyskuje całkowitą, naturalną świeżość.

Produkty te mogą być przechowywane nawet przez kilka lat.

Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu.

Można je używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.

Zastosowanie owoców liofilizowanych jako dodatek do:

  • musli śniadaniowe
  • galaretki, kisiele, budynie,
  • zupy owocowe, zupy instant,
  • kompoty,
  • dania owocowe jarskie,
  • kuchnia turystyczna,
  • mleczarstwo: desery, desery ryżowe, kaszki smakowe, jogurty, serki homogenizowane, maślanki owocowe, serki smakowe, kefiry,
  • w cukiernictwie - ciasta smakowe, kremowe, puchary lodowe, deserowe, desery o osobliwej barwie i indywidualnym smaku, przyjemnym zapachu,
  • kaszki owocowe dla dzieci,
  • chipsy,
  • herbaty owocowe, ziołowe i lecznicze,
  • smalec (gruszka i jabłko),
  • produkty dietetyczne,


Produkty liofilizowane wykorzystywane są przez największych producentów branży spożywczej, szczególnie przetwórstwa: mlecznego cukierniczego, mięsnego, rybnego, kuchni turystycznej i gastronomii a także branży suplementów diety i kosmetycznej.

Google+