Realizacja zamówienia: 3 dni
Producent: ELENA

LIOFILIZOWANY BANAN

30g 

Frakcja: 1-10mm + proszek

BANAN

Banany zawierają wszystkie niemal składniki, niezbędne dla rozwoju organizmu człowieka. Dostarczają większości potrzebnych dla zdrowia minerałów – a więc wapnia, fosforu, fluoru, magnezu – oraz licznych witamin, takich jak C, B1, B2, B12, A, E. Banany zawierają również nieco witaminy D, bardzo istotnej w tym całym zestawie, ponieważ ma ona właściwości wiązania bananowego wapnia w organizmie ludzkim. Odkryto ostatnio, że w bananach znajdują się także związki hormonalne, jak serotonina i norepinefryna, będące regulatorami ludzkiego systemu nerwowego. Zbawienny wpływ błonnika zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one (mimo ich wysokiej kaloryczności) być wiodącym składnikiem diet odchudzających. Według najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Regularne jedzenie bananów korzystnie wpływa na gospodarkę wodną w organizmie człowieka. Banany, podobnie jak inne owoce, zawierają bardzo mało tłuszczu.

Owoce liofilizowane ze względu na specyfikę procesu produkcji nie tracą właściwości świeżego produktu tzn. zachowują kształt, barwę, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze. Produkty mogą być surowe lub gotowane, rozdrobnione lub w całości, wystarczy uzupełnić wodą a produkt uzyskuje całkowitą, naturalną świeżość.

Produkty te mogą być przechowywane nawet przez kilka lat.

Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu.

Można je używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.

Zastosowanie owoców liofilizowanych jako dodatek do:

  • musli śniadaniowe
  • galaretki, kisiele, budynie,
  • zupy owocowe, zupy instant,
  • kompoty,
  • dania owocowe jarskie,
  • kuchnia turystyczna,
  • mleczarstwo: desery, desery ryżowe, kaszki smakowe, jogurty, serki homogenizowane, maślanki owocowe, serki smakowe, kefiry,
  • w cukiernictwie - ciasta smakowe, kremowe, puchary lodowe, deserowe, desery o osobliwej barwie i indywidualnym smaku, przyjemnym zapachu,
  • kaszki owocowe dla dzieci,
  • chipsy,
  • herbaty owocowe, ziołowe i lecznicze,
  • smalec (gruszka i jabłko),
  • produkty dietetyczne,


Produkty liofilizowane wykorzystywane są przez największych producentów branży spożywczej, szczególnie przetwórstwa: mlecznego cukierniczego, mięsnego, rybnego, kuchni turystycznej i gastronomii a także branży suplementów diety i kosmetycznej.

Google+