Realizacja zamówienia: 4 dni
Producent: ELENA

LIOFILIZOWANY BANAN

30g 

Frakcja: 1-10mm + proszek

CZARNY BEZ

Dziki czarny bez w Polsce występuje powszechnie zaliczany jest do najstarszych roślin leczniczych. Przypisywano mu wiele cudownych właściwości. W medycynie ludowej używano kwiatów, owoców, liści, pączków liściowych, kory, a nawet nasion. Owoce zawierają głównie antocyjany, witaminy A, B, B1, B2, C i J, pektyny, garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne, żywice, woski oraz wiele kwasów organicznych (jabłkowy, octowy, winowy, walerianowy, benzoesowy), enzymy oraz związki o charakterze hormonów płciowych. Uwaga: we wszystkich częściach świeżej rośliny występuje typowy dla niej związek – glikozyd sambunigryna, posiadający właściwości toksyczne, powodujący uczucie słabości i wymioty. Glikozyd ten rozkłada się jednak podczas suszenia i gotowania, więc spożywanie przetworzonego surowca jest bezpieczne. Owoce bzu czarnego działają napotnie i moczopędnie oraz przeczyszczająco. Owoce wykazują także działanie przeciwbólowe - są pomocne w leczeniu zapalenia nerwu trójdzielnego, rwy kulszowej, migreny

Owoce liofilizowane ze względu na specyfikę procesu produkcji nie tracą właściwości świeżego produktu tzn. zachowują kształt, barwę, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze. Produkty mogą być surowe lub gotowane, rozdrobnione lub w całości, wystarczy uzupełnić wodą a produkt uzyskuje całkowitą, naturalną świeżość.

Produkty te mogą być przechowywane nawet przez kilka lat.

Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu.

Można je używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.

Zastosowanie owoców liofilizowanych jako dodatek do:

  • musli śniadaniowe
  • galaretki, kisiele, budynie,
  • zupy owocowe, zupy instant,
  • kompoty,
  • dania owocowe jarskie,
  • kuchnia turystyczna,
  • mleczarstwo: desery, desery ryżowe, kaszki smakowe, jogurty, serki homogenizowane, maślanki owocowe, serki smakowe, kefiry,
  • w cukiernictwie - ciasta smakowe, kremowe, puchary lodowe, deserowe, desery o osobliwej barwie i indywidualnym smaku, przyjemnym zapachu,
  • kaszki owocowe dla dzieci,
  • chipsy,
  • herbaty owocowe, ziołowe i lecznicze,
  • smalec (gruszka i jabłko),
  • produkty dietetyczne,


Produkty liofilizowane wykorzystywane są przez największych producentów branży spożywczej, szczególnie przetwórstwa: mlecznego cukierniczego, mięsnego, rybnego, kuchni turystycznej i gastronomii a także branży suplementów diety i kosmetycznej.

Google+