Zielona herbata jest rodzajem herbaty wytwarzanej z liści i pąków Camellia sinensis. Pochodzi ona z Chin, ale jej uprawa rozprzestrzeniła się na wiele innych krajów Azji. Mówi się, że zielona herbata jest najzdrowszym napojem na świecie. Jest pełna antyoksydantów i składników odżywczych, które mają wpływ na organizm człowieka. Należą do nich między innymi poprawa funkcji mózgu, utrata tkanki tłuszczowej oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Picie zielonej herbaty wydłuża życie?
Spis treści
Zielona herbata zawiera wiele składników, które poprawiają zdrowie, a co za tym idzie wydłuża życie. Herbata jest bogata w polifenole, która zmniejsza stan zapalny i pomaga zwalczać raka. Zielona herbata zawiera około 30 % polifenoli, w tym duże ilości katechiny zwanej EGCG. Katechiny są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek. Substancje te mogą zmniejszać powstawanie wolnych rodników w organizmie, chroniąc komórki i cząsteczki przed uszkodzeniem. Zielona herbata ma również niewielkie ilości minerałów, które są ważne dla zdrowia.
Na co pomaga zielona herbata?
Zielona herbata to napój o wielu wspaniałych właściwościach. Oto kilka z nich. Po pierwsze pomaga w utracie wagi ponieważ zwiększa metabolizm. Zielona herbata ma korzystny wpływ na osoby chorujące na cukrzycę, pomaga regulować poziom glukozy, spowalniając wzrost poziomu cukru we krwi po jedzeniu. Naukowcy sądzą, że zielona herbata działa na wyściółkę naczyń krwionośnych, pomagając im lepiej znosić zmiany ciśnienia krwi. Może również chronić przed tworzeniem się skrzepów, które są główną przyczyną zawałów serca. Powszechnie uważa się, że zabija komórki nowotworowe bez uszkadzania zdrowej tkanki wokół nich. Zielona herbata zmniejsza zły cholesterol we krwi i poprawia stosunek dobrego cholesterolu do złego cholesterolu.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Większość osób nie zna właściwego sposobu przygotowania zielonej herbaty, a jeśli nie przygotuje się jej poprawnie to nie przyniesie żadnych korzyści zdrowotnych. Przygotowanie idealnej filiżanki zielonej herbaty wymaga zaledwie kilku kroków. Do przygotowania zielonej herbaty potrzebujesz 1 łyżeczkę liści zielonej herbaty, sitko do herbaty i 1 szklankę wody. Naszykuj napar wysypując na sitko listki herbaty, zagotuj wodę. Idealna temperatura dla zielonej herbaty wynosi od 80 ° C do 85 ° C. Zalej liście wodą upewniając się że woda nie jest za gorąca, pozostaw na 3 minuty.
Zielona herbata – jaka najlepsza?
Jest wiele rodzai zielonej herbaty,a są to między innymi: matcha, gyokuro, sencha, bancha, kokeicha i hojicha. Dlatego jest tak trudno się zdecydować na jedną i powiedzieć, która z nich jest najlepsza. Każda z tych zielonych herbat ma inne właściwości i działa lepiej na wybrane problemy. Bancha to najpopularniejsza zielona herbata. Jest ceniona przede wszystkim za niską zawartością kofeiny. Kofeina w herbacie nie powinna być na pierwszym miejscu. Herbata ma bardzo wyrazisty, klasyczny smak, jednak dla wielu osób najważniejsze jest to, że przyspiesza metabolizm.