Obecnie żyjemy w takich czasach, że narażeni jesteśmy na rożnego rodzaju zanieczyszczenia, a także działanie szkodliwych substancji, które w dużej mierze znajdują się również w przetworzonej żywności. To też nie ma się co dziwić, że przywiązuje się ogromną wagę do zdrowej żywności, jaką jest superżywność i po nią najchętniej się sięga.
Czym superżywność różni się od zwykłego jedzenia ze sklepu?
Spis treści
Superżywność jak sama nazwa mówi jest super. Faktycznie tak jest, ponieważ żywność ta, to najzdrowsze produkty, które bardzo korzystnie wpływają na znaczną ilość funkcji w organizmie. Wszystko to za sprawą tego, że superżywność posiada bardzo wysokie naturalne wartości odżywcze, jakich niestety zwykłe produkty na sklepowych półkach nie są nam w stanie dostarczyć. U osób, które regularnie spożywały tego typu jedzenie zaobserwowano poprawę stanu zdrowia, a także lepsze funkcjonowanie organizmu. W dużej mierze spowodowane jest to tym, iż produkty te dostarczają wielu aminokwasów, cennych witamin, enzymów, kwasów tłuszczowych omega trzy oraz minerałów. Dzięki temu nie trzeba przyjmować dodatkowych suplementów diety w postaci tabletek, gdyż superfoods w zupełności wystarczy, aby organizm miał wszystko co niezbędne. Niestety problemem dla niektórych osób w superżywności jest jej cena, ponieważ jest znacznie wyższa. To też nie każdego jest na to stać, aby stosował w swoim codziennym jadłospisie tylko tego typu produkty.
Produkty żywnościowe o super składzie
W sprzedaży obecnie jest dostępnych wiele produktów o super składzie, które dotarły do nas z innych państw. Wśród nich wyróżnić możemy między innymi jagody goji, jakie odznaczają się wysoką wartością błonnika oraz witaminy E i A. Także coraz chętniej kupowany jest ksylitol fiński, który wygląda jak zwykły cukier. Jednakże ma niski indeks glikemiczny i o 40% mniej kalorii w porównaniu do zwykłego cukru. Obowiązkowo trzeba również wspomnieć o ostropeście plamistym, gdyż charakteryzuje się wysoką zawartością białka jak i również błonnika pokarmowego.
Polskie superfoods – lista produktów i ich zalet
Także w Polsce mamy do czynienia z coraz to większą ilością superproduktów. Wśród nich największą popularnością cieszą się:
- jarmuż – jest bogaty w białko, magnez, błonnik, cynk, wapń, fosfor, jak i również żelazo,
- orzechy włoskie – mają najwięcej kwasów omega trzy, są bogate w białko, kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez, witaminę E, selen, a także polifenole,
- dynia – jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy C, posiada również wapń, magnez oraz potas,
- siemię lniane – cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, lignanów i wapnia,
- żurawina – zawiera beta-karoten, witaminę C, a także flawonoidy i polifenole,
- kasza jaglana – jest bogata w beta-karoten, żelazo, witaminy z grupy B, wapń, potas, fosfor, lecytynę oraz krzem,
- miód – cenny w probiotyki, minerały, antyoksydanty, enzymy, a także inne substancje o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy E, C, B oraz lecytynę i karotenoidy.