Kiełki nasion zyskują na popularności, jako dodatek do sałatek czy kanapek. Nic dziwnego, mają wiele zalet – od smakowych, a na zdrowotnych kończąc. Najpopularniejsze kiełki nasion to: kiełki rzodkiewki, brokuła, lucerny, fasoli mung, soczewicy czy soi. Kiełki możemy samodzielnie wyhodować w domu. Jak się do tego przygotować?
Kiełki są bogate w substancje odżywcze. Mają mnóstwo witamin i minerałów. Każdy z rodzajów kiełków ma swój oryginalny smak – od słodkawego do pikantnego. Mają mało kalorii, więc są idealnym składnikiem dla osób na diecie. Dietetycy podkreślają, że kiełki warzyw posiadają 40 razy więcej cennych składników odżywczych niż ich dorosłe wersje.
Hodowla kiełków nie jest trudna. Wszystko czego potrzebujemy do uprawy to: nasiona, woda, światło, powietrze i odpowiednie miejsce. Kiełki nie wymagają ziemi. Już po 5 dniach można cieszyć się ze zbiorów.
Czy w słoiku można hodować kiełki?
Kiełki można uprawiać w specjalnej kiełkownicy, w której zapewniona jest odpowiednia cyrkulacja powietrza i optymalne warunki wzrostu. Jednak kiełki równie dobrze można uprawiać w słoiku.
Wybrane nasiona kiełków wsypujemy do słoika, a następnie zalewamy letnią wodą. ilość nasion nie powinna przekraczać 1q/4 objętości słoika. Namaczanie powinno trwać 8 godzin. Po tym czasie wodę wylewamy i przepłukujemy nasiona. Na otwór słoika zakładamy kawałek gazy i przymocowujemy ją gumką. Słoik ustawiamy dnem do góry pod kątek, by nadmiar wody mógł odciekać do podstawki, którą podkładamy po słój.
Nasiona powinniśmy codziennie przepłukać. W tym celu wlewamy wodę przez gazę, a następnie ją wylewamy. Po 4-7 dniach możemy cieszyć się samodzielnie wyhodowanymi kiełkami.
Skuteczna hodowla kiełków
Hodowla kiełków nie należy do skomplikowanych. Można ją prowadzić cały rok. Polecana jest zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest znacznie ograniczony. Hodowla nie zajmuje zbyt dużo czasu. Oprócz hodowli w słoiki, kiełki można hodować w specjalnych lnianych workach, na ligninie czy w kiełkownicy,
Każda z metod wyhodowanie kiełków ma swoje zalety, z których najważniejszą jest łatwość. Hodowla kiełków nie zawiera dużo czasu, ale przynosi sporo satysfakcji. Jest to również tania metoda wytworzenia super foods, czyli żywności bogatej w składniki odżywcze.
Kiełki nasion można spożywać po 4 – 5 dniach. Na opakowaniu znajdziemy informację, po ilu dniach kiełki osiągną swoją pełną wartość. Proces kiełkowania zatrzymany może zostać przez zbyt niską temperaturę.
Jak długo rośnie rzeżucha?
Jednym z najpopularniejszych nasion kiełków jest rzeżucha. Te nasiona kojarzone z Wielkanocą, mają mnóstwo składników odżywczych. Z tymże nasiona rzeżuchy potrzebują specjalnego traktowania.
W tym wypadku, nie potrzebujemy słoika czy specjalnej kiełkownicy. Naczynie, w którym wysiejemy rzeżuchę, wykładamy ligniną lub gazą i obficie zwilżamy wodą. Na wilgotne podłoże wysypujemy nasiona. Przy pomocy zwilżacza, codziennie podlewamy nasze nasiona. Pamiętajmy, by nasiona rzeżuchy ustawić w nasłonecznionym miejscu.
Pierwsze kiełki powinny pojawić się po 2 dniach. Kiełki rzeżuchy można jeść już we wczesnej fazie – po 3-5 dniach. Swoją finalną postać rzeżucha przybiera po 10 dniach od wysiania.