wszystko co najlepsze z natury

Nasiona konopii elementem zdrowej diety

Jednym z najstarszych i najcenniejszych produktów znanych ludzkości są konopie. W dzisiejszych czasach nasiona konopi są szeroko stosowane w kuchni. Znajdują zastosowanie w tysiącach potraw, od wafli i mleka po proszki białkowe i lody. Stale rosnące zainteresowanie cudownymi właściwościami rośliny i wieloma korzyściami zdrowotnymi, jakie oferuje, sprawiło, że coraz więcej osób wprowadza nasiona konopi do swojej codziennej diety.

Nasiona konopi w diecie – właściwości

  • Na 100 g produktu – 33-35 g białka roślinnego. Białka – edestyna i albumina są doskonale przyswajane, odpowiadają za tworzenie enzymów w osoczu krwi i tworzenie przeciwciał, albumina wiąże i przenosi z krwią witaminy, hormony, pierwiastki śladowe.Tym samym pomagając we wzmocnieniu odporności, metabolizmu i równowagi hormonalnej.
  • Nasiona konopi wyróżniają się doskonałym stosunkiem kwasów tłuszczowych alfa-linolenowy (omega-3) i linolowy (omega-6), które nie są syntetyzowane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem. Zawierają również kwasy gamma-linolenowy (omega-9), stearynowy i oleinowy. 80% Wszystkich kwasów tłuszczowych jest wielonienasyconych, bierze udział w stymulowaniu układu odpornościowego, wzroście i rozwoju mózgu, nerek i skóry.
  • Nasiona konopi są niezwykle bogate w witaminy i mikroelementy, na szczególną uwagę zasługuje duża ilość witaminy E, żelaza, magnezu, cynku, manganu, wapnia, potasu, siarki, fosforu, które są dobrze przyswajalne ze względu na zawarte w nasionach kwasy tłuszczowe.
  • Zawierają chlorofil – nie tak duży, jak w produktach zielonych, ale wystarczający do budowy krwinek, odżywiania i usuwania toksyn.
  • Jedno z nielicznych naturalnych źródeł fitiny i mezo-inozytolu, zapobiegające stłuszczeniu wątroby związanemu z niedoborem białka, a także ważne dla wzrostu masy mięśniowej i kości, regulacji naczyń.

Jakie jest zastosowanie nasion konopi w diecie?

Wszystkie substancje i pierwiastki zawarte w nasionach konopi, z których tylko niektóre są wymienione na powyższej liście, z ich złożonym wpływem na organizm człowieka, pozwalają na wykorzystanie tego produktu do rozwiązania dużej ilości zadań:

  • Wzmocnienie układu odpornościowego, wzrost i rozwój tkanki mięśniowej i kostnej
  • Usprawnienie pracy układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi i ryzyka powstawania blaszek miażdżycowych, normalizacja ciśnienia krwi, wspomaganie pracy mięśnia sercowego
  • Polepszenie stanu skóry i zwiększenie skuteczności leczenia chorób skóry, np. łuszczycy, egzemy
  • Pomoc w leczeniu zaburzeń neurologicznych, spowolnieniu rozwoju następstw chorób Parkinsona i Alzheimera, zwiększeniu sprawności umysłowej, poprawie pamięci i uwagi, przywróceniu snu
  • Zapobieganie rozwojowi chorób wątroby i dróg żółciowych
  • Profilaktyka i kompleksowe leczenie chorób zakaźnych i zapalnych układu oddechowego, moczowo-płciowego
  • Przywrócenie równowagi hormonalnej, zmniejszenie ryzyka chorób i dysfunkcji męskich narządów płciowych
  • Równowaga mikroflory jelitowej, skuteczne oczyszczenie z toksyn
  • Profilaktyka osteoporozy i pomoc w walce z reumatoidalnym zapaleniem stawów
  • Normalizacja stężenia glukozy we krwi, zapobieganie rozwojowi otyłości i cukrzycy typu II.

Nasiona konopi – jak jeść?

Aby zmaksymalizować korzyści płynące ze stosowania nasion konopi, zaleca się spożywać 30-40 g – 1-2 łyżki stołowe dziennie. Nasiona konopi dodaje się do niezbyt gorących potraw – sałatek, zup, płatków śniadaniowych; zmielone w blenderze, jako część koktajli lub sosów nadają im kremową konsystencję. Smak jest lekko orzechowy, jednocześnie bogaty i delikatny.

Przygotowanie mleka konopnego jest dość łatwe. Nasiona konopi i woda w proporcji 1: 5 – 1: 3 (według własnego uznania) miksować w blenderze, przecedzić, można dodać trochę miodu lub stewii na słodycz – bardzo smaczne i zdrowe. Bez substancji słodzącej mleko służy, jako baza do sosów. Owsianka konopna jest bardzo powszechna. Aby ją przygotować, nasiona moczy się przez kilka godzin w zimnej wodzie, gotuje na małym ogniu w podwójnej ilości wody, mieszając. Owsianka jest gotowa, gdy wchłonie wodę. Nie dodawać do niej oleju, ponieważ same nasiona konopi zawierają wystarczającą ilość oleju.

Nasiona konopi to jedna z najzdrowszych potraw, które można spożywać codziennie. Docenią je zwłaszcza wegetarianie, weganie oraz osoby prowadzące zdrowy tryb życia, wszyscy przyzwyczajeni do świadomego jedzenia. Ale bez względu na to, jaki system żywieniowy ktoś stosuje, powinien spróbować włączyć ten dar natury do swojej diety i poczuć jego.

Wpisy, które mogą Ci się spodobać