wszystko co najlepsze z natury

Zielona herbata – cudowny napój?

Zielona herbata staje się coraz bardziej popularnym napojem ze względu na swoje użyteczne właściwości. Dzisiaj można spotkać różne jej rodzaje, a także mieszanki. Dodawane do niej są owoce czy też kwiaty. Wybór jest naprawdę szeroki i dlatego warto dowiedzieć się o niej nieco więcej.

Chcąc regularnie pić zieloną herbatę, należy mieć świadomość, kiedy nie przesadzić z jej ilością, jak wpływa ona na zdrowie i jak ją dobrze przygotować. Dla kobiet spodziewających się dziecka z pewnością istotna jest jedna kwestia.

Czy można pić zieloną herbatę w ciąży?

Można, tyle że trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników i podejść do tego z odpowiedzialnością. Zielona herbata zawiera kofeinę, a ta w dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na ciążę. Dlatego zalecane przez specjalistów jest przygotowanie najwyżej słabej herbaty i picie nie więcej niż dwóch filiżanek dziennie. Maksymalna dawka to 300g kofeiny dziennie – czyli ok. dwóch filiżanek kawy czy herbaty. Z jednej strony zielona herbata dostarcza witamin: A, B, C, E, K i składniki wspierające układ odpornościowy: fosfor, fluor, wapń, mangan, krzem, jod i inne. Z drugiej powoduje problemy z wchłanianiem kwasu foliowego, istotnego w tworzeniu czerwonych krwinek, czego nie można absolutnie bagatelizować w trakcie ciąży. Decydując się na picie zielonej herbaty w ciąży, należy to wszystko wziąć pod uwagę i dokonać wyboru. Jeśli można się obejść bez niej i również bez kofeiny w jakiejkolwiek postaci to nawet lepiej. Jeśli nie to trzeba dopilnować, żeby nie przekroczyć maksymalnej dawki.

Właściwości zielonej herbaty

O dobroczynnych właściwościach zielonej herbaty mówi się od dawna. I faktycznie jej picie ma wiele zalet. Pomaga ona w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dowodem na to jest badanie przeprowadzone na uniwersytecie w Birmingham. Stwierdzono, że po zażyciu ekstraktu zielonej herbaty poziom spalania tłuszczu był o 17% większy niż po zażyciu placebo. Jest też przydatna w zapobieganiu niektórych chorób nowotworowych. Odpowiadają za to zawarte w liściach katechina i tanina. Zielona herbata wspomaga leczenie reumatyzmu, hamuje proces starzenia się i chroni przed zawałem serca. Wspomniane nieco wcześniej witaminy i składniki są bardzo wskazane dla organizmu i dobrze o tym także pamiętać. A skoro mowa o herbacie to i o kofeinie warto napisać kilka słów. Jak wiadomo, kofeina jest środkiem pobudzającym. Dzięki niej człowiek funkcjonuje sprawniej, reaguje szybciej i jego nastrój jest lepszy. Nie powinno się z nią jednak przesadzić.

Jak poprawnie parzyć zieloną herbatę?

Parzenie zielonej herbaty to prawdziwy rytuał. Żeby była smaczna, należy ją odpowiednio przygotować. Zalewanie jej wrzątkiem nie jest wskazane, ponieważ nie dość, że zniszczy substancje bioaktywne, to wpłynie też na jej smak. Kubki smakowe dosłownie wypełnią się goryczą. Woda powinna mieć temperaturę od 80 do 85 stopni. Japońskie rodzaje potrzebują mniejszej – 70 stopni. Ważne jest też naczynie. Najlepsze jest takie, w którym liście mogą się rozwinąć. Czyli posiadające przestrzeń. Czas parzenia to 2-3 minuty. Potem można się cieszyć filiżanką ulubionej herbaty i rozkoszować się nią.

Wpisy, które mogą Ci się spodobać