wszystko co najlepsze z natury

Lecznicze właściwości mięty

Obecnie wiele osób bardzo często chcąc utrzymać zdrowy tryb życia sięga po dodatkowe produkty. W tym wypadku jednym z najlepszych rozwiązań może się okazać picie mięty. Jest to znane i bardzo cenione zioło, które oprócz wykorzystania w kuchni (dzięki swoim unikatowym walorom smakowym) znalazło również zastosowanie w medycynie.

Dlaczego warto pić miętę?

Mięta jako zioło o właściwościach leczniczych jest zalecana do picia praktycznie dla każdego (jedynie z wyjątkiem osób, które są na nią uczulone) z wielu powodów. Sama mięta posiada wiele zalet, do których zaliczają się:

Dobroczynny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego – dzięki swojemu działaniu mięśnie gładkie przewodu pokarmowego rozkurczają się dzięki czemu zmniejszone zostaje odczucie bólu i dyskomfortu. Jest to świetne rozwiązanie na na wzdęcia oraz zaparcia;
Wykazywanie właściwości antybakteryjnych oraz antywirusowych – wspomaganie walki z bakteriami oraz wirusami wywołującymi dolegliwości żołądkowe (np. Salmonella czy też gronkowiec złocisty);
Działanie uspokajające – picie z herbaty z mięty powoduje iż można się uspokoić i wyciszyć po bardzo stresującej sytuacji

Dodatkowo wyciąg z mięty znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach takich jak kremy i balsamy, które mają działanie łagodzące. Mięta wykorzystywana jest również w preparatach do odświeżania stóp oraz obuwia, a także przy produkcji nici dentystycznych.

Mięta – odmiany

Mięta to roślina wieloletnia, która ma zielone liście o eliptycznym kształcie. Sama roślina lubi wilgotne podłoże oraz średnie nasłonecznienie, które nie wymaga stosowania specjalnych nawozów. Istnieje kilka odmian mięty, do których można zaliczyć:

  1. Mięte pieprzowa – jedna z najpopularniejszych odmian mięty w Polsce. Wykorzystuje się ją jako dodatek do potraw oraz do koktajli, jako składnik wyrobów kosmetycznych lub w ziołolecznictwie;
  2. Mięta zielona – wykazuje zbliżone właściwości jak mięta pieprzowa, choć jest wykorzystywana do produkcji pasty do zębów oraz smakowych gum do życia;
  3. Mięta polna – z kolei jej działanie ma najszersze zastosowanie w leczeniu problemów trawiennych takich jak wzdęcia i zaparcia

Z mięty najczęściej wykorzystywane są łodygi oraz liście, których używa się do produkcji kosmetyków jak i do picia w formie herbaty z mięty.

Jak zrobić syrop miętowy domowej roboty?

Przygotowanie syropu miętowego domowej roboty jest jednym z najlepszych rozwiązań na jesienne i zimowe pory w momencie, gdy jesteśmy chorzy, gdyż zażywanie syropu miętowego może pomóc pozbyć się gorączki oraz bólu głowy. Dlatego też do przygotowania domowej wersji syropu z mięty potrzebne są;

• Kilka gałązek świeżej mięty (potrzebne będą łodygi oraz liście);
• Jedna szklanka wody;
• Jedna szklanka cukru.

Proces przygotowania syropu z mięty polega na:

  1. Oberwaniu listków mięty oraz ich dokładnym umyciu. Następnie należy odsączyć je z nadmiaru wody na sitku i włożyć do głębokiego garnka;
  2. Następnie należy zalać przygotowaną miętę wodą i na wolnym ogniu gotować ją przez około 4-5 minut, po czym należy przykryć garnek pokrywką i odstawić w suche miejsce na całą noc.
  3. Kolejnego dnia sam płyn (bez liści) należy przelać do innego garnka;
  4. Następnie należy dodać szklankę cukru i bez przykrycia gotować ją przez około 30 minut do osiągnięcia konsystencji syropu;
  5. Tak przygotowany syrop przelewamy do czystego słoika lub innego szklanego pojemnika, mocna zakręcamy oraz odstawiamy do momentu wystygnięcia w suche miejsce.

Po maksymalnie 2-3 dniach tak przygotowany syrop można bez problemu podawać zarówno dorosłym jak i dzieciom. Jest to świetne rozwiązanie zwłaszcza w momencie gdy dopada nas grypa lub przeziębienie.

Wpisy, które mogą Ci się spodobać