Boczniaki to grzyby wyjątkowe ze względu na swoje właściwości zdrowotne i odżywcze. Czy warto włączyć je do swojej diety? Jak przyrządzać boczniaki, żeby były smaczne? Odpowiadamy w poniższym artykule.
Gdzie rosną boczniaki i jak je rozpoznać?
Spis treści
Boczniak jest agresywnym gatunkiem grzyba. Co to oznacza? Grzyby kojarzymy z kapeluszami wystającymi niepozornie znad mchu i trawy. Jednak grzyby to organizmy żywe o różnym charakterze, także agresywnym. Inwazyjność boczniaków polega na tym, że obrastają one pnie drzew liściastych, głównie martwych brzóz, buków, topoli i akacji, choć nie pogardzą żywym, chorym drzewem. Boczniaki rosną w grupach i przypominają ławice ostryg, głównie przez kapelusze w kształcie muszli. Grzyby te występują w barwach od popielatej do ciemnoszarej. Występują na całym świecie poza Antarktydą i możemy je spotkać w lasach, parkach oraz przydomowych ogrodach. W kuchni wykorzystuje się hodowlane odmiany boczniaków.
Boczniaki – wartości odżywcze
Te jadalne grzyby odznaczają się wyjątkowymi jak na te organizmy właściwościami odżywczymi. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka i nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas foliowy). W boczniakach znajdziemy także ważne dla organizmu witaminy z grupy B, sole mineralne i witaminę C. Boczniaki znane są także z właściwości zdrowotnych. Badacze wykryli w tych grzybach lowastynę, która przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Poza tym ich regularne spożycie może obniżyć poziom cukru we krwi i wzmocnić naczynia krwionośne dzięki zawartości witaminy C. Mogą także zadziałać przeciwstarzeniowo dzięki zawartości egotioneiny. To przeciwutleniacz, który ochrania komórki przed starzeniem się.
Boczniaki jako alternatywa dla mięsa
Właściwości odżywcze i smakowe boczniaków szczególnie doceniają wegetarianie i weganie. Te grzyby stanowią doskonałą alternatywę dla mięsa w wielu pysznych daniach, przede wszystkim dlatego, że w smaku bardzo przypominają mięso. Nawet ich zapach nie jest charakterystyczny dla większości grzybów. Boczniaki świetnie sprawdzają się jako dodatek do gulaszu (wyglądają i smakują jak flaki), burgerów, a także można je smażyć w panierce.
Jak przyrządzić boczniaki?
Sposobów na przyrządzenie boczniaków jest wiele. Można je smażyć, dusić, panierować jak kotlety, a nawet zapiec je w cieście. Jarosze z pewnością docenią wegańskie flaczki z boczniaków. Z tych grzybów można też formować klopsiki albo kotlety do hamburgerów. Warto spróbować szarpanych boczniaków, smażonych na patelni i podawanych jak wsad do dań zwykle składających się z szarpanego mięsa. Pamiętajmy, by przy wyborze grzybów kierować się ich wielkością i świeżością. Duże sztuki najprawdopodobniej będą już stare i twarde. Takie grzyby po przyrządzeniu będą łykowate i niesmaczne.