wszystko co najlepsze z natury

Komosa ryżowa – właściwości i korzyści zdrowotne

W ostatnim czasie bardzo popularne stało się wykorzystywanie w kuchni produktów ekologicznych jak np. komosa ryżowa. Specjaliści polecają ją szczególnie dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym. Jednak tak naprawdę sięgnąć może po nią każdy. Komosa jest bardzo zdrowa i posiada wiele wartości odżywczych.

Komosa ryżowa – co to jest?

Komosę ryżową można spotkać także pod nazwą quinoa lub ryż peruwiański. Jest to roślina, która wytwarza nasiona bogate w skrobię. Jest ona szczególnie mocno ceniona w Ameryce Południowej. Tam Inkowie wykorzystywali ją do wykonywania różnych potraw. Komosa ryżowa jest niezwykle zdrowa i dostarcza ona organizmowi wiele wartości odżywczych. Warto wprowadzić ją do swojej diety.

Quinoa – właściwości

Quinoa jest bogata w pełnowartościowe białka i kwasy tłuszczowe, a także w witaminy i minerały. Zawiera ona dużo flawonoidów, dzięki czemu ma działanie antyoksydacyjne. Z uwagi na zawartość substancji odżywczych, komosa ryżowa jest często składnikiem różnych diet jak np.:

• dieta bezglutenowa,
• dieta cukrzycowa,
• dieta odchudzająca,
• dieta wegańska lub wegetariańska.

Quinoa ma działanie moczopędne i mlekopędne. Ponadto warto wspomnieć, że pobudza ona trawienie i pomaga organizmowi spalić tłuszcz. Naukowcy przekonują także, że ma ona działanie antynowotworowe. Badania wskazują, że nasiona, liście i kiełki wyraźnie hamują rozwój raka prostaty. Działanie komosy wpływa też na miażdżycę. Z uwagi na zawartość tłuszczy nienasyconych jak np. kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, obniżony zostaje poziom cholesterolu i tym samym zmniejsza się ryzyko powstania miażdżycy i innych chorób typowych dla układu krążenia.

Jak gotować komosę ryżową?

Osoby, które chciałby wprowadzić komosę ryżową do swojej diety, powinny wiedzieć w jaki sposób najlepiej ją przygotować. W pierwszej kolejności trzeba przepłukać Quinoę i wymoczyć ją w wodzie. Kolejnym etapem jest wstawienie komosy na średni palnik i gotowanie przez około 10 do 15 minut.

Kiedy Quinoa uzyska odpowiednią konsystencję staje się gotowa do spożycia. Jednak warto wspomnieć, że bardzo ważne jest to z czym się ją połączy. Aby dobrze smakowała i przyniosła oczekiwane efekty dla organizmu nie można ją połączyć z byle czym. Dobrym rozwiązaniem jest dodatnie jej do zupy, zamiast tradycyjnego ryżu lub makaronu. Innym rozwiązaniem może być połączenie jej z daniami mięsnymi lub warzywnymi. Z uwagi na to, że ma bardzo uniwersalny smak, można także dodać ją do słodkich potraw. Niektórzy uwielbiają ją dodawać np. do puddingu. Komosa może być także elementem dekoracyjnym np. sałatek.

Komosa ryżowa – cena

Komosę ryżową można nabyć w zwyczajnych sklepach. Dostęp do niej jest bardzo łatwy. Co więcej warto wspomnieć, że jej cena jest niezwykle przestępna. Opakowanie zawierające 250 gram komosy ryżowej, można kupić już za około 5 złotych. Cena może się delikatnie różnić w zależności od danego sklepu. Warto włączyć Quinoę do swojej codziennej diety i cieszyć się jej bogactwem.

Wpisy, które mogą Ci się spodobać