wszystko co najlepsze z natury

Trawa jęczmienna, jej zalety i właściwości

Z każdym rokiem przybywa osób, u których trawa jęczmienna staje się niezbędnym elementem codziennej diety. Głównym powodem poszerzenia grona jej zwolenników są cenne właściwości prozdrowotne, które nie tylko poprawiają kondycję naszego organizmu, ale i również znacznie wpływają na lepsze samopoczucie, co daje nam więcej siły do działania. Już w starożytności używano kleiku jęczmiennego w celu zaspokojenia potrzeb energetycznych oraz jako działania wspomagające w walce z chorobami, co potwierdziło się przed II wojną światową, kiedy to w USA sprzedawano trawę jęczmienną w postaci tabletek lub proszku, aby uzupełnić niedobory. W dzisiejszych czasach została doceniona przez wielu lekarzy i specjalistów na całym świecie, a badania dowodzą, że jest jedną z naturalnych metod leczniczych, które wpływają na całkowitą regenerację naszego organizmu.

Właściwości enzymów antyutleniających w trawie jęczmiennej

Trawa jęczmienna stanowi bogate źródło enzymów antyutleniających, które charakteryzują się niezwykle silnym działaniem antyoksydacyjnym, co znacząco wpływa na przedłużenie naszej młodości. Jednym z najcenniejszych jest SOD, czyli przeciwutleniająca dysmutaza nadtlenkowa oraz koenzym Q10, potocznie nazywany „enzymem młodości”. Niestety, wraz z wiekiem ich poziom maleje, dlatego mówi się o tym, że trawa jęczmienna stanowi jedną z substancji przedłużających naszą młodość. Oprócz działania antyoksydacyjnego enzymy antyutleniające wykazują również właściwości wzmacniające mechanizmy obronne, a także neutralizujące wolne rodniki. Poprzez przyspieszenie procesu regeneracji przedłużone zostaje życie komórek.

Czy sproszkowana trawa jęczmienna chroni przed rakiem?

W skład trawy jęczmiennej wchodzi również izowiteksyna, która wykazuje 500 razy skuteczniejsze działanie, niż witamina E i Beta-karoten. Jest to kolejny z antyutleniaczy, a jego zadaniem jest ochrona naszego organizmu przed wszelkiego rodzaju substancjami rakotwórczymi występującymi w naszym środowisku oraz szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jej dopełnienie stanowi letril (witamina B17) oraz glikoproteina (P4D1). Letril częściowo niszczy komórki rakowe, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek naszego organizmu, natomiast glikoproteina pobudza układ immunologiczny i wykazuje działanie przeciwzapalne, co wspomaga rozkład substancji kancerogennych, minimalizując przy tym ryzyko powstawania nowotworów złośliwych. Ponadto regularne spożywanie trawy jęczmiennej przez mężczyzn normalizuje zaburzenia raka prostaty.

Sproszkowany sok z młodego jęczmienia, jako uzupełnienie codziennej diety

Sproszkowany sok z młodego jęczmienia stanowi niezwykle cenne uzupełnienie naszej codziennej diety w składniki, które znacząco wpływają na poprawne działanie naszego organizmu. Produkt otrzymuje się poprzez wyciśnięcie soku ze świeżo ściętej trawy młodego jęczmienia, a następnie poddanie go suszeniu w niskiej temperaturze. Dzięki regularnemu spożywaniu sproszkowanego soku z młodego jęczmienia dostarczamy do organizmu białko, żelazo, wapń, magnez, potas, miedź, cynk, błonnik pokarmowy oraz wiele cennych witamin, między innymi takich jak: A, B1, B2, B5, B6, B12, oraz E. Co więcej, sok z młodego jęczmienia obfituje również w chlorofil, który również w ostatnim czasie zyskuje na popularności poprzez swoje liczne właściwości prozdrowotne.

Wpisy, które mogą Ci się spodobać