Miód Manuka w coraz szybszym tempie zyskuje popularność wśród osób, które dbają o swój stan zdrowia. Z racji jego łatwości spożywania oraz wszechstronnego zastosowania także w kuchni, ułatwione jest jego codzienne włączenie do diety. Podejmowanie decyzji o wyborze Miodu Manuka podyktowana jest jego licznymi właściwościami prozdrowotnymi, wysoką przystępnością. Często określany jest jako “płynne złoto”, co stanowi bezpośrednie nawiązanie do jego wartości dla organizmu człowieka.
Miód Manuka – właściwości
Spis treści
Miód Manuka był znany już w przeszłości, cieszy się ogromnym powodzeniem już od wielu wieków, jednak tylko dla nielicznych. Krzew manuka, z którego jest pozyskiwany, porasta wyłącznie najczystsze tereny Nowej Zelandii. Miód Manuka posiada wszystkie charakterystyczne cechy różnego rodzaju miodów, jednak obecność w składzie methylglyoxalu (MGO) nadaje mu niespotykanej wyjątkowości.
Jedną z kluczowych właściwości Miodu Manuka jest poprawa funkcjonowania układu pokarmowego poprzez regulację flory bakteryjnej jelit. Swoje działanie wykazuje w wspomaganiu jelit w usuwaniu niestrawionych resztek jedzenia, które fermentują i powodują gazy. Ponadto, Miód Manuka wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, które mogą być wszechstronnie wykorzystywane.
Na co pomaga Miód Manuka?
Miód Manuka może być stosowany zarówno profilaktycznie jak i kuracja wspomagająca w trakcie leczenia wielu różnych chorób i schorzeń. Poza regulowaniem działania układu pokarmowego, może być wykorzystywany w trakcie leczenia wrzodów żołądka oraz refleksu żołądkowo-przełykowego. Jego spożywanie jest także polecane dla osób, które cierpią na zespół nadwrażliwego jelita.
Z uwagi na działanie przeciwbakteryjne, Miód Manuka może być stosowany do leczenia chorób układu pokarmowego wywołanych przez bakterie. Dodatkowo może być stosowany do leczenia bakteryjnego zapalenia gardła, zatok, a nawet błony śluzowej nosa. Właściwości przeciwbakteryjne umożliwiają przeprowadzenie skuteczniejszej kuracji przeciwtrądzikowej oraz szybsze gojenie się zmian na skórze.
Miód Manuka – opinie
Miód Manuka posiada wiele pozytywnych opinii nie tylko wśród miłośników jego specyficznego smaku. Ze względu na udowodnione działanie methylglyoxalu pochlebne opinie zyskuje wśród naukowców, którzy jednogłośnie stwierdzają, że spożywanie Miodu Manuka pozwala poprawić stan zdrowia.
Zachwyt nad Miodem Manuka rozpoczął się już dawno temu z racji jego specyficznego smaku, wielu ludzi decydowało o podawaniu go zwierzętom. Wówczas zauważono, że bydło, które spożywa go regularnie przestało chorować. Stał się wówczas okrzyknięty receptą na podniesienie odporności. Opinie o jego prozdrowotnym działaniu sprawiły, że zaczął być stosowany przez żołnierzy w trakcie drugiej wojny światowej, aby usprawnić pracę organizmu oraz dodać im sił.
Miód Manuka – gdzie kupić
Popularność zdobywana przez Miód Manuka sprawia, że stał się o wiele łatwiej dostępny dla przeciętnych osób. Miody wysokiej jakości dostępne są w sprzedaży internetowej w coraz większej ilości sklepów. Dodatkowo, znajduje się w asortymencie wielu aptek, także stacjonarnych. Miód Manuka można kupić także w punktach degustatorskich.